Titel voor MExT Racing Team

Mext Racing @American Festival

Afgelopen weekend werd in het kader van het American Festival op Circuit Zolder de laatste race verreden van het Belcar Endurance Championship. Het MExT Racing Team kwam aan de start als leider, ex aequo met de Norma proto van Deldiche Racing. Uiteindelijk ging de zege voor de vierde maal dit seizoen naar Deldiche Racing, terwijl de Porsche van MExT Racing na een bewogen race als winnaar in de Klasse onder de geblokte vlag dook en kampioen werd in Klasse 1 of de GT’s. Bovendien pakte het West-Vlaamse team de vice titel Belcar algemeen.

Door de schitterende tweede plaats algemeen tijdens de 24 Hours of Zolder en het puntenverlies van Deldiche Racing, kwam MExT Racing Team met de broers Koen & Kris Wauters en Xavier Stevens in de running voor de algemene titel. Maar ook de Ferrari van de broers Thiers was nog een potentiële titelkandidaat. De opgave was eenvoudig; De race uitrijden en trachten zo goed mogelijk te scoren. Koen Wauters was ditmaal niet van de partij gezien hij aan de slag was in Zandvoort tijdens de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Tijdens de kwalificatie ging het in ieder geval schitterend. Kris Wauters realiseerde een bijzonder knappe 1’34”829, goed voor de vijfde chrono algemeen na vier proto’s en de pole in de Klasse Belcar 1 voor GT wagens. Maar op de startgrid liep het fout, want de meccano’s raakten niet tot bij de wagen die op oude banden op de startgrid stond.

Kris Wauters: “Dit was gewoon wraakroepend. Alles moet bij ons tot in de kleinste details kloppen en de nieuwe voorverwarmde banden worden altijd pas op de startgrid gemonteerd. De organisatie vond het niet nodig om de meccano’s te laten passeren, waardoor Xavier moest starten op oude banden die niet op de gepaste druk stonden. Het bordje van vijf minuten was reeds getoond toen ze nog de bandendruk aan het controleren waren en het verdict was een stop & go van een minuut. En dat voor een fout van de organisatie”.

De Norma proto van Deldiche trok de meute op gang voor de laatste race over 125 minuten terwijl Xavier Stevens in de vijfde ronde de Porsche 991 Cup voorbij de Ferrari van de broers Thiers kon loodsen. Nadien moest Stevens zijn straf van een minuut gaan uitzweten en dat zou het team een ganse wedstrijd blijven achtervolgen. Bovendien werd MExT nog eens bedacht met 20 extra successeconden (2de plaats 24HZolder) tijdens de pitstops. Kris Wauters pakte de tweede stint voor zijn rekening en wist zich te ontdubbelen van de Ferrari. Tijdens de tweede verplichte pitstop mocht Xavier dan de klus klaren terwijl ook de Ferrari nog een straf kreeg opgelegd via een extra pitstop. Zodoende kon de MExT Racing-Porsche opnieuw naar de leiding en de vierde plaats algemeen na drie proto’s. Na vier zeges en een tweede plaats bij de GT wagens, gecombineerd met verschillende podiumplaatsen algemeen is de missie van MExT meer dan geslaagd. Het West-Vlaamse team mag zich dan ook fier kampioen noemen in Belcar 1 en vice kampioen algemeen na de ongenaakbare Norma van Deldiche Racing.

Lieven Goegebuer: “Hiervoor had ik willen tekenen bij aanvang van het seizoen. We eindigen op drie luttele punten van de algemene titel terwijl we op pure snelheid tegen de Norma’s en de Wolfs proto geen schijn van kans hadden. We gingen de laatste rechte lijn in met een ex aequo. Vorig jaar was het reeds goed, maar afgelopen seizoen was gewoon perfect. Eenmaal hebben we tijdens de 24 Hours of Zolder onze meerdere moeten erkennen in de Porsche van Belgium Racing. We werden wel tweede algemeen tijdens onze eerste deelname terwijl de troepen van Belgium Racing deze wedstrijd reeds voor de vierde maal op rij wonnen. Mijn seizoen als piloot was toen reeds geslaagd. En dat van team owner ook na afgelopen weekend. Mijn dank gaat uit naar het ganse team dat een seizoen lang een sterke ketting vormde en naar de piloten die geen fouten maakten. Schitterend gewoon. We zullen volgend seizoen onze titel met plezier verdedigen.”

 

14680980_1329187703781508_4178254830636748018_o

 

Ondanks het feit dat Xavier Stevens de enige piloot binnen het team is die er telkens bij was, deelt hij uiteraard ook de titel met Koen en Kris Wauters die elk een wedstrijd misten. Iedere piloot moet minstens aan vier van de vijf wedstrijden deelnemen om geklasseerd te worden aan het eind van het seizoen.

Kris Wauters: “Spijtig dat Koen er niet bij was, maar we hebben uiteindelijk de klus geklaard. De Porsche lag fantastisch op de baan en ik kon nog sneller dan de 1’34”829 tijdens de kwalificatie, maar er was veel verkeer en een rode vlag. We hebben een ganse wedstrijd moeten achtervolgen, maar hebben het opnieuw gehaald. Ik ben heel tevreden met het resultaat en het team is onwaarschijnlijk gegroeid dit seizoen. De afstelling van de wagen was perfect en ik hoop mee volgend seizoen de titel te verdedigen. Ook de familiale sfeer en de gedrevenheid van gepassioneerde amateurs boeit me in het ganse verhaal. We doen het nog steeds voor ons plezier en bij MExT hebben ze dat perfect begrepen”.

Xavier Stevens: “We hebben na de 24 Hours een pak werk verzet om de wagen te reviseren, maar het resultaat mag gezien worden. Kris zette een knappe chrono op de tabellen en ondanks een valse start door een fout van de organisatie hebben we toch opnieuw weten te winnen. Tegen de proto van Deldiche was geen kruid gewassen, maar na hun pech tijdens de 24 Hours of Zolder zijn zij de terechte kampioen. Kris liet me na de tweede verplichte pitstop de laatste 20 minuten afwerken om als kampioen over de finish te rijden en me mijn donut te laten doen. Een mooi gebaar van hem. We hebben een perfect seizoen achter de rug. Beter kan nauwelijks en ondanks een jaar van noeste arbeid ben ik super gelukkig met het resultaat. Dat verdient een feestje voor het ganse team,” besluit een zeer tevreden Xavier Stevens.

Bekijk de foto’s op onze Facebook pagina!