Opnieuw een podium voor Independent Motorsports

Afgelopen weekend stond de tweede afspraak van het seizoen 2018 van het Belcar Endurance Championship op het programma. Xavier Stevens, Koen
Wauters en Kris Wauters sloten een wedstrijd over 180 minuten op het circuit van Spa-Francorchamps af met een nieuw podium, het tweede op rij. Bovendien nadert het trio in zowel de Belcar 1-tussenstand als in het klassement voor de Porsche Endurance Trophy Benelux op de leiderspositie. Hoewel Independent Motorsports opnieuw belangrijke punten scoorde in de strijd voor eenderde opeenvolgende titel in Belcar 1, hing er na afloop in de pitbox toch een gevoel van
gemiste kansen. Het kampioenenteam liep reeds vroeg in de wedstrijd een drive-through penalty en een stop and go penalty op wegens het overschrijden van de limieten van de piste.“Ik nam de start en op de Raidillon ben ik enkele keren buiten de witte lijnen geweest”, verklaart Xavier Stevens. “De piste lag er enorm vettig bij en de onderlinge strijd tussen de verschillende Porsches was hevig, waardoor ik hard moest pushen. Doordat ik zo hard knokte, schoof de auto op de Raidillon wat naar de buitenkant en dan kan je moeilijk corrigeren en overschrijdt je de witte lijnen, dat is een aantal keren gebeurd dus was de drive-through het spijtige gevolg. De stop and go was naar mijn mening niet terecht, want ik naderde in Blanchimont met hoge snelheid op een BMW toen die plots naar links stuurde. Ik trachtte hem te vermijden door hem rechts via de uitloopzone te passeren. Ik ben bewust van het gas gegaan zodat ik zeker geen voordeel behaalde, maar de wedstrijdleiding zag dat anders en bedacht ons met een stop and go penalty van vijftien seconden.”

Kris Wauters nam het stuur over van Xavier Stevens en mocht meteen weer de pitstraat opzoeken om de tijdstraf uit te zitten. “Dat is niet leuk, maar het was nu eenmaal zo. We hadden besloten om al redelijk vroeg onze pitstop af te werken en daardoor konden we geen gebruik maken van de twee neutralisaties die kort nadien volgden. De beide herstarts vormden geen probleem en ik kon het stuur doorgeven aan Koen die de wagen richting de meet moest sturen. Het is leuk om opnieuw een podium te pakken, maar ik besef ook dat we de snelheid hadden om deze wedstrijd te winnen.”

“In tegenstelling tot mijn broer Kris heb ik geen safety car of penalty gehad, maar toen ik instapte leek de situatie redelijk uitzichtloos. Het enige wat je op zo’n ogenblik kan doen is zo hard mogelijk trappen om te proberen punten te pakken en dat is precies wat we hebben gedaan. We zijn onze concurrenten op de piste voorbijgegaan en in de eindfase kenden we wat geluk toen de Porsche van Belgium Racing met een technisch probleem terugviel in de rangschikking. We moeten echter altijd gaan voor winst en als je voelt dat er meer inzat, dan mag je niet tevreden zijn. Na een tweede en derde plaats mikken we bij de volgende wedstrijd resoluut op de zege!”

Door de twee opeenvolgende podiums doet Independent Motorsports een goede zaak in de tussenstand voor het kampioenschap. In de Belcar 1 klasse nadert het team tot op één punt van de leider en in de Porsche Endurance Trophy Benelux verkleinen zowel Xavier Stevens als Koen en Kris Wauters hun achterstand tot op slechts zes punten van de koppositie.

Die volgende race wordt verreden op Circuit Zolder op 1 juli.